Elektronisk cigarett som behandling för att sluta röka

Eftersom den vanliga cigaretten är en av de mest skadliga fria marknadsprodukterna som någonsin skapats, är det naturligt att även med alla problem lyckas elektroniska cigaretter fortfarande vara mindre hälsofarliga.

Några av fördelarna med e-cigaretter över traditionella cigaretter är:

Exponering för färre giftiga kemikalier, även om det finns giftiga ämnen i e-cigaretten. Det lämnar inte tänderna gulaktiga. Orsakar inte en dålig lukt. Det är mindre förorenande. Det är billigare. Secondhand rök verkar vara mindre giftigt. Det verkar finnas en lägre risk för lungsjukdom, även om det finns risker.

Även om det finns vissa fördelar, för alla som har exponerats hittills, rekommenderar de allra flesta läkare och medicinska föreningar inte den elektroniska cigaretten som en form av behandling för rökning på grund av 4 Problem:

1-elektroniska cigaretter är uppenbarligen inte toxicitetsfria produkter. Det finns säkrare och mer vetenskapligt baserade alternativ så som Six Licks, Straight Flavors, Supergood, Swedish Candy, Sweet Candy, Tasty E-juice, Tasty juice, Team 120, The Big Tasty och The Mamasan!, droger och tuggummi eller nikotinplåster är inte ecigaretter!

2-personer som använder e-cigaretten minskar även konsumtionen av traditionella cigaretter, men en 2013-studie visade att 77% av e-cigarettanvändarna fortsätter att röka vanliga cigaretter. I många fall minskar inte nikotinförbrukningen och patienten fortsätter att vara lika beroendeframkallande som tidigare.

3-Det finns ingen tillräcklig vetenskaplig kunskap om denna produkt. Vi vet inte om den elektroniska cigaretten på lång sikt faktiskt är säkrare än konventionella cigaretter. Dessa köper många via butiker som finns på nätet, och hos Jooz.se, Ecigaretter.se, Peoplesmoker.se, VapeSweden.se och dk.vape.se hittar du denna typ av produkter. Det vi pratar om då är ecigaretter och inget annat!

4-stimulansen för användningen av den elektroniska cigaretten kan, efter år av konsekvent nedgång, på grund av rökningskampanjer, provocera en ökning av antalet personer som är beroende av nikotin. Det falska intrycket av säkerhet kan orsaka att antalet rökare vape.se/e-cigaretter/ växer igen. Det finns studier som visar att tidigare rökare, som helt hade slutat röka vanliga cigaretter, återvände till rökning, nu med elektroniska cigaretter.

Ur folkhälsosynpunkt kan populariseringen av den elektroniska cigaretten innebära ett steg tillbaka i tobakskontrollen. Det finns redan även människor som vill röka e-cigaretten på stängda platser, eftersom de tror att passiv rökning av denna typ av cigarett är säker.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Umo, THL, CAN, WikiPedia, Konsumentverket, Kemi, Lansstyrelsen, Riksdagen, Tullverket, Östersund Kommun, Verksamt, Kristianstad, SlutaRökaLinjen, Alingsås, Ronneby, Lysekil.