Hur man väljer rätt VPN för dig & dina behov

Att välja en VPN är inte ett beslut att fatta lätt. Och med så många alternativ att välja mellan kan det vara ett överväldigande beslut. Människors kunskap och tekniska förmåga varierar mycket, så den bästa VPN är olika för varje person.

Innan du väljer en VPN fråga dig själv dessa frågor!
Vad kommer du att använda en VPN för?

Detta är förmodligen den viktigaste frågan att besvara när du väljer en VPN-leverantör.

Åtkomst till företagets intranät: om du arbetar på distans eller reser, men ändå behöver komma åt företagets server, kan ett VPN hjälpa dig att göra det. En VPN tillåter ett företag att begränsa åtkomsten till sina servrar, men ändå tillåta fjärråtkomst.
Åtkomst till platsspecifik (eller begränsad plats) innehåll: vissa streamingwebbplatser, som Netflix och Hulu, begränsar åtkomsten till strömmande innehåll till vissa geografiska platser.
Förbifartsleden Internet censur: VPN-användning är ganska vanligt i länder med utbredd censur. Även om VPN-användningen är olaglig i många av dessa länder är användningen av VPN fortfarande vanlig. En mindre seriös, men ändå behändig användning av VPN är att kringgå skol-eller arbets innehållsfilter. Om din skola till exempel har blockerat Facebook eller YouTube kan ett VPN ta dig runt innehållsblockeringen.
Ytterligare sekretesskydd: VPN fungerar genom att omdirigera din Internetanslutning via olika nätverk på olika platser. Det är denna funktion som gör VPN särskilt användbart för att använda Internet anonymt (eller åtminstone mer anonymt).
VPN-användning för torrenting: en annan ganska vanlig användning av VPN är för att hålla dig anonym när du laddar ner torrents och andra P2P-filer. Eftersom Ladda ner upphovsrättsskyddade filer gratis är olagligt i många länder, människor använder VPN för att eliminera en viss risk för att de spåras.

Passar VPN dina behov?

När du har fastställt vad du använder VPN för ska du se till att det du väljer erbjuder den funktionalitet du behöver.

Om du planerar att använda ett VPN för att komma åt strömmande innehåll bör du kontrollera att VPN-nätverket har servrar i det land du behöver.

Om du använder en VPN för extra sekretess medan torrenting, bör du se till att VPN du väljer inte hålla lagra eller logga din nätverksaktivitet.
Vilka VPN är kompatibla med din enhet?

De flesta VPN-anslutningar har stöd för Windows-och Mac-datorer. Men om du också vill använda en VPN på din mobila enhet, är det en bra idé att kontrollera att den leverantör som du väljer erbjuder stöd för iOS och Android-enheter. Mest populära VPN, stöder både stationär och mobil användning.

Vilken sekretessnivå behöver du?
Välj ett VPN som inte lagrar trafik loggar

En VPN som lagrar information om sina användare eliminerar mycket av det centrala syftet med en VPN. Genom att logga information som din IP-adress och de webbplatser du besöker, en VPN kan faktiskt öppna dig upp till fler frågor än den skyddar dig från.

Innan du väljer en VPN, Läs igenom integritetspolicyn för att kontrollera hur VPN samlar in, lagrar och gör sig av med dina data.
Källa: den bästa VPN

Läs mer: Facebooks Onavo Protect VPN samlar in data även när den är avstängd
Hur mycket ska du betala för en VPN?

VPNs varierar i pris från ca $1 per månad upp till $15 per månad. Priset beror på många faktorer. Om du betalar för ett helt år på framsidan, snarare än månad till månad, kommer du att få en bättre affär. Det finns många pålitliga och säkra VPN tillgängliga för mindre än $5 per månad.
Har VPN erbjuder flexibla betalningsalternativ?

Om du försöker ut en VPN för första gången, de har oftast erbjudanden för en gratis månad och ofta har försäljning på gång. Om du inte vill åta sig ett helt år, bör du bara prova VPN för en månad och se hur det fungerar för dig.
Undvik gratis VPN om möjligt

Gratis VPN fungerar som Facebook. Anledningen till att det är gratis beror på att du i princip betalar med din personliga information och använder data. Vanligtvis betalas VPN-tjänster är mer tillförlitliga och betrodda än fria sådana.

Läs mer: gratis kontra betalt VPN
Välj ett användarvänligt VPN

VPNs bör inte kräva komplicerade installationsprocesser. Om du inte är särskilt tekniskt finns det fortfarande gott om val som gör installationsprocessen mycket lätt.

De flesta VPN-installationer är så enkla som att installera ett program på din dator. Men om du behöver en VPN för en mer specifik användning, kan det krävas extra steg.
Rekommenderade VPN-tjänster

Nord VPN
Privat Internet uppkoppling
ExpressVPN
Perfekt sekretess

Disclosure: några av de länkar som ingår är affiliate länkar, vilket innebär, utan extra kostnad för dig, kommer jag att tjäna en provision om du klickar igenom och göra ett köp.