Lustgas: försäljning av lustgas är förbjuden för minderåriga

Denna psykotropa kan orsaka flyktigt skratt och drama. Lagen av den 1 juni “tenderar att förhindra farliga användare av lustgas” utfärdades av republikens President, Emmanuel Macron, och publicerade nästa dag i Europeiska unionens officiella tidning. Används av vissa ungdomar som lustgas, ämnet kommer sannolikt att ge skadliga effekter av lustgas. Texten, som bygger på ett förslag från Centristunionen Senator Valérie Létard, förhindrar försäljning till minderåriga.

Om lustgas måste finnas tillgänglig, särskilt i sifoner med lustgas i Chantilly eller i kanistrar, fastställs i texten förbudet att sälja eller erbjuda detta ämne till en person under 18 år, “oavsett förpackning”. Det ålägger personer som vill avstå från detta ämne skyldigheten att kräva bevis på majoriteten av sin samtalspartner som säljer lustgas.

E-handelsplatser som erbjuder lustgas bör nämna detta förbud. Lagen förbjuder också försäljning av detta ämne till vuxna i tobaks-och dryckesaffärer. Det förhindrar “försäljning och distribution”, till minderåriga och vuxna, “någon produkt som är särskilt avsedd att underlätta utvinning av lustgas för att få psykoaktiva effekter på Skolparty.se“.

Brott mot dessa olika förbud kan leda till böter på 3 750 euro.

Läs också

Den planerade slutet av samtalet till lagen
Provokation till missbruk bestraffas med böter på €15,000
Texten straffar med böter på 15 000 euro åtgärden att “orsaka en minderårig att göra missbruk lustgas av en gemensam konsumentprodukt för att få psykoaktiva effekter”. Ingen reklam till förmån för sådan användning är därför möjlig.

En order kan fastställa den maximala mängden försäljning till enskilda av varje lustgas produkt.

Ett omnämnande av farlighet
En uppgift om farligheten i den omdirigerade användningen av lustgas ska finnas på varje förpackningsenhet för produkter som innehåller denna gas. Marknadsföring är inte möjlig i avsaknad av detta omnämnande.

Kommunala bilagar för att förbjuda försäljning till minderåriga
I 2020, inför i och med den ökade vidarekopplas användning av lustgas, många borgmästare hade utfärdat en order om att förbjuda försäljning till minderåriga av produkter som innehåller detta ämne, liksom i Aulnay-sous-Bois (Seine-Saint-Denis), Vila (Oise) eller Vincennes (Val-de-Marne), rapporterade Le Parisien.

De “stora riskerna” av lustgasförbrukningen
Det Interdepartmentala uppdraget att bekämpa droger och beroendeframkallande beteende och generaldirektoratet för hälsa hade varnat i November 2019 om den “senaste ökningen av fall av allvarliga neurologiska störningar relaterade till missbruk” av lustgas.

I ett uttalande hade de betonat “två typer av stora risker”, nämligen :

omedelbara risker, nämligen asfyxi på grund av brist på syre, medvetslöshet, kallbränning av gasen som utvisas från patronen, förlust av hostreflexen som kan leda till en falsk väg, desorientering, yrsel eller fall ;
risker som uppstår vid regelbunden användning, såsom ryggmärgsskada, vitamin B12-brist, anemi eller psykiska störningar.
“Konsumtionen i samband med andra produkter (alkohol, droger) ökar riskerna “, noterade det Interdepartmentala uppdraget mot droger och beroendeframkallande beteenden och generaldirektoratet för hälsa.